Vertebroplasti Nedir?
Vertebroplasti omurganın kompresyon kırıkları veya kanser metastazlarına bağlı omurga gövdesindeki yükseklik azalmalarının olduğu durumlarda omurga gövdesi içerisine polimetilakrilat (kemik çimentosu) enjeksiyonudur. Vertebraplasti omurga içi kemiğin kuvvetlendirilmesine yönelik bir işlemdir.
Vertebranın yani omurganın hemanjiomları bazı durumlarda çok büyük olabilir. Vertebroplasti hem kemiğin kuvvetlendirilmesi hemde anjiomanın doğrudan embolizasyonu amacıyla kullanılabilir.
Vertebroplasti nasıl yapılır?
Hastaya uygulama öncesi sedasyon uygulanır, uygulama öncesinde profilaktik olarak antibiyotik verilir, hasta yüz üstü pozisyonda skopi masasına yatırılır. Omurga kırığının yerine göre sırt veya bel bölgesinde girişimin yapılacağı yer steril olarak silinip örtülür. Skopi(X-ışınları kullanarak görüntüleme sağlayan cihaz) kontrolü ile müdahalenin yapılacağı bölge görüntülenir. Girişim noktası saptandıktan sonra giriş noktasına lokal anestezik uygulanır. Bu noktadan küçük bir kesi yapılarak vertebroplasti iğnesi kemikle temas edene kadar ilerletilir ve iğne döndürülerek korteksin içine girilir. İğne yerleştirildikten sonra sıra sement barium sulfat ile karıştırılarak hazırlanır ve radyoopak hale gelmesi sağlanır. Sıvı diş macunu kıvamına geldikten sonra skopi kontrolü ile sement verilir.
Kimlere vertebroplasti yapılabilir?
- Osteoporoza bağlı kompresyon fraktürleri
- Kanser metastazına bağlı omurga kırıkları
- Omurga anjioması
- Myeloma
Vertebroplasti ağrılı mıdır?
Vertebroplasti uygulaması sırasında macunun ısınmasına bağlı olarak bir dereceye kadar ağrı ortaya çıkar. Ağrı kesicilerle bu ağrı kontrol altına alınabilir. Uygulamadan sonra ağrı tümüyle geçer.
Ürün Görselleri